top of page

Telttasauna ja putous

Niin siinä kävi ettei karhu syönyt vielä tälläkään kertaan retkeilijää. Vaikka oikein tarjoiltiin siinä "sammal-lautasella" ja kaiken lisäksi kuvun alla lämpimänä. No hyvä näin etten kelvannut yöpalaksi. Pääsee siis nauttimaan kauniista lauantai päivästä luonnossa. Monen monta asiaa olisi tälle päivää tiedossa. Mutta ihan ensiksi aamupuurolle ja kahville. Eikä ruokailu paikan maisemista voi valittaa.

Siinä aikansa kun istuskelin ja heräilin päivään nauttien elämän pienistä ihanista hetkistä. Kahvi maistui aivan uskomattomalta ja samoin puuro. "Ei kotona maistu näin hyvälle". Se tuokin luonto sen lisä mausteen jokaiseen asiaan mitä suuhun täällä pistät. Kokeilin myös miltä karkit maistuvat täällä. Eikä siitä sen enempää. Kaikki sen jo tietävät. Päivä aluillaan ja akut täynnä virtaa. Siinä tuumiskelin samalla mille sitä alkais ensimmäiseksi. Niinhän se on, että jos ei saunaa laita hyvissä ajoin lämpeneen se voi olla illalla kylmä. Ja kun tyhjästä nyhjäsee saunan korpeen niin ottaa se mieheltä muutaman tovin aikaakin. Eli ei muuta kuin saunan tekkoon.

Tässä yksinkertaiselle miehelle yksinkertainen malli.

Ensin etsin kiukaalle sopivan aluskiven. Ettei tuli pääse pakenemaan ja sytyttämään metsäpaloa.

Sitten ympärille seinäkivet siten että etupuolelle kiuasta jää suuaukko, mistä laitetaan lisää puita pesään. Sitten katto laattakivet. Ja lopuksi asetellaan laattakivien päälle keoksi erikokoisia kiviä. Mitä isompi sauna sitä enempi kiviä. Näin saadaan aikaan kiuas. Tuli kannataa laittaa mahdollisimman aikaisin, jotta kivet ovat kuumempia saunomisen aloittaessa.

Ja kun kiuas on lämpenemässä. Niin voidaan aloittaa itse saunan rakentaminen. Tämä kehikko on tarkoitettu yhdelle miehelle. 2kpl kolmio jalkoja molempiin päihin. Sitten jalkojen päälle asetetaan "kurkihirsi". Niin on kehikko nopeasti valmis. Enään se kaipaa pressun päälle.

Pressu laitetaan ihan viimeisenä. Ennen sitä kiuas pitää sammuttaa ja hiilet poistaa tai kastella ne. Ettei pääse tulemaan häkää saunaan. Ja vielä häkälöylyt lopuksi. Sitten pressu päälle ja ovi kiinni. Antaa lämmön kerääntyä saunaan ennen sisälle menemistä. Ja siinä se on valmis telttasauna.

"Tiedät onnistuneen saunan teossa jos saunomisen jälkeen löydät kiukaan kivistä KULTAA"

Olipa löylyt. Lämmitin kiuasta ehkä n.3 tuntia. välistä tervaskannolla ja välistä normaali puilla. Kiuas oli niin kuuma että siitä olisi riittänyt saunotaan kokonaisen komppanian miehiä. välistä joutui työntämään päätä ihan sammaliin kun löylyt polttivat niin kovasti. Uskon että päästiin ainakin +100 asteeseen. Kun oli ottanut kunnon löylyt saunassa. Oli tosi virkistävää pulahtaa luonnon omaan kylpyammeeseen, mikä oli varustettu omalla vesi hieronta laitteella eli kosken kuohuilla. Sen verran oli kuuma saunassa tullut että vedessä pystyi olemaan vähän pitempäänkin, vaikka se oli aivan jääkylmää. Olihan se tuntureiden jäätiköiden vettä. Siinä äkkiä aika vierähti kun saunan ja kosken väliä ramppasin. Ja viimeisten löylyjen jälkeen istahdin raukeana kivelle nauttimaan lauantai päivästä. Katsoin kättäni ja ihmettelin, mistä siihen oli tullut jotain kimaltelevaa. Mitä tää on? ihmettelin. Kipaisin saunalle ja eräässä kivessä oli tätä kimalletta enempikin. Sehän on kultaa. Vai onko? No ilmankos tulikin niin hyvät löylyt.

Luonnon oma kylpylä

Putous

Nyt olin saunonut ja kylpenyt riittämiin. Ja reissullani oli edessä vielä Norefjellin vuoriston huiputus (høgevarde 1459m) ja siellä päällä yöpyminen. Eli kimpsut ja kampsut kasaan ja kylkimyyryä mäkeä alas. Paluu matkalla ajattelin käydä katsomassa alhaalla ylväänä kohisevan putouksen, joka oli ainakin 30m korkea.

Luonto ja metsä

Siellä tuli käytyä. Ja jotenkin kun autolle päin lompsin menemään olo oli kevyt kuin peipposella ja rauhoittunut ja virkeä. Ei ollut kahteen päivään näkynyt stressiä, kiirettä eikä ahneutta. Jotenkin kun tuolla vain itsekseen oli niin sitä rauhoittuu kaikesta ja alkaa elämään luonnon tapaan. Jotenkin ku me ihmiset eletään arkiamme niin helposti kiire ja stressi sekottaa meidän pään ja alamme vain suorittamaan asioita enempi ja enempi muutumme itsekkäiksi ja ahneiksi. Unohtakaa kaikki ne aikataulut ja mitä "muka" pitäisi tehdä. Jättäkää ne hetkeksi jonnekkin kaappiin odottamaan ja menkää lataamaan teidän akut täyteen. Niin jaksatte antaa lähimäisille ja kaikille jota tapaatte päivittäin paljon paljon enemmän itsestänne. Pystytte antamaan sitä oikeaa hymyä ja iloista mieltä ettekä sitä keinotekoista ahneuden ja stressin täyttämää tekohymyä.

UGH! Kalpeanaama on hyvä ja kokeilee itse. Woah

"Monet kuvittelevat, että näynhakumatkalla nähdään jonkinlainen ilmestys. Heidän täytyy ymmärtää, että voima ei aina näyttäydy suurten ja mahtavien asioiden muodossa. Voit etsiä jotakin suurta, mutta pieneen asiaan voi sisältyä suuri voima. Me mutkistamme elämää ajattelemalla, että "koko elämäni on yhtä murhenäytelmää", sillä tarkoituksena on elää yksinkertaista elämää ja nauttia siitä. Salli pienten asioiden täyttää joitakin unelmistasi ja toiveistasi." - Karhunsydän, Creek-intiaani, Muskogee-heimon johtaja

"Kun heräät aamulla, kiitä aamun valosta, elämästä ja voimastasi. Kiitä ruuastasi ja elämäsi iloista. Jos et löydä mitään aihetta kiittämiseen, syy on sinussa..." - Tecumseh - Shawnee

#luonto #norjablogit #erä #mielenrauha #norja #vaellus #norjanluonto #rauhasiluonto #retkeily #telttasauna #vesiputous

bottom of page