top of page

Erämessut Norjassa

Tiiättekö niin se vaan on että messut ne inspiroi ihmistä ja ne on sellaisia siistejä kokoontumisajo tapahtumia. Olin jo melkein unohtanut meidän Norjan ikiomat erä messut (Camp Villmark). Taitaa olla nuo koko Norjan isoimmat messut meille retkeilijöille. Ja olihan siellä ihmisen silmälle näkemistä. Ehdottomasti suurimmiksi osastoiksi nousi metsästys ja kalastus. Eikä ihme onhan ne suosituimpia harrastuksia. Siellä oli muuten sitä haulikkoa sitten monessa rivissä ja välistä näyttikin siltä että useimmissa pyssyissä oli piipujakin varmaan neljä ellei jopa viisi.

Ja sit niitä vapoja ja vieheitä. huh huhuh. Osastojen väleihin oli rakennettu jotain altaita, missä heilu lähes koko ajan joku herra perhon kanssa.

Kuljeskellessamme pitkin käytäviä ja etsien jotain kiinnostavaa. Tuli vastaan tuttu ständi, jossa tutut iloiset kasvot. Eumer Finland ja Olli Ojamo. Kerkesimme siinä muutaman sanasenkin vaihtaa ja kysellä kuulumisia. Olli kerkesi hurmata myös meidän pikkuprinsessan omalla iloisella ja lämpimällä tyylillään, sekä pienellä "prinsessa SpinTubella". Jota myöhemmin lapsemme alkoi kutsua kissaksi.

No sit tulikin jo hoppu. Ollin piti olla ihan tuota pikaa lavalla pitämässä esitelmää noista ihmeellisistä heittoperhoista. Istahdimme itse yleisön joukkoon katselemaan kuinka kauniisti vieheet uivat mestarin käsissä. Sinne tekoaltaaseen taimenien sekaan Olli heitteli vieheitä ja välistä taimenet innostuivat hyökkäämään niitä kohti. Oli mielenkiintoista seurata tuota esitystä.

Kävimme maistamassa messujen burgereita ja jatkoimme kiertelyä.

Vaimoni voitti minut 100-0 porojen lassoamisessa. Hän heitti ensimmäisellään lasson poron sarviin. Itse en saanut kolmella heitolla kertaakaan. Vaikka lähellä se olikin.

Paljon oli näkemistä. Hienoja retkeily vaatteita ja varusteita. Hyviä tarjouksia. Nyt ei vain ollut tarvetta millekkään uudelle eikä tullut tehtyä edes heräteostoksia.

Eräs yritys veti minua puoleen. Ja kävelin sen ständille. Siellä istui tuolilla nuori saamelainen poromies. Ständi oli koristeltu vanhoilla saamelaisilla asusteilla. Ja muutamalla mainos bannerilla. Minulla monesti ärsyttää sellaiset tyrkky myyjät, jotka yrittävät väkisin. Mutta tämä herra oli aivan toista maata. Hänestä näki heti ulospäin sen tyyneyden ja rauhan, mikä hänellä oli. Ei ollut kiire mihinkään. Ei hänen päässään päällimmäisenä pyörinyt kruunut tai eurot. Hän esitteli meille erittäin tyynesti ja asiallisesti oman yrityksensä toimintaa ja että mitä he voisivat tarjota meille. Tunsin sisimissäni, että puhuin sielunkumppanin kanssa. Joistakin ihmisistä tulee sellainen olo. Ja silloin on helppo olla siinä hetkessä. Samanlainen olo minulla tuli silloin kun tapasin oman vaimoni. Silloin tajusin. Että tässä on sellainen ihminen, jonka kanssa haluan olla enemmänkin.

Niin sen poromiehen kanssa juttelimme erittäin tärkeistä asioista. Niistä, että meidän ihmisten tulisi herätä nykyaikana siihen, kuinka paljon istumme puhelimilla, tietokoneilla ja tableteilla. Vain ja ainoastaan sisällä. Emme lähde enään luontoon emmekä enään tiedä luonnosta juurikaan mitään. Monet meistä luulee, että se on vaarallinen paikka, että siellä on vain vaaroja ja sinne eksyy. Joillakin tulee luonnossa hätä. Ei osata enään rauhoittua. Istua alas ja vain olla. Vieraannumme yhä enemmän luonto äidin kosketuksesta. On tärkeää, että näitä poromiehiä on edelleen keskuudessamme. Kerroin ystävälleni kuinka tärkeää työtä hän tekee ja kuinka suuressa arvossa pidän hänenlaisiaan. Kiitos Jon Mikkel Eira

Tässä linkki hänen yrityksen sivuille:

ravdolreindeerherding.com

Pienokaisemme alkoi olla jo väsynyt pitkän viikon jäljiltä ja ilmeisesti halusi jo lähteä kotiin päin. Mutta kiukuttelu loppui aika lyhyeen kun sanoin että käydään vielä kiittämässä ja hyvästelemässä Olli. Ilme kirkastui ja suusta kuului "Olli". No niin me käytiin heittämässä moikat Ollille ja suuntasimme autolle.

Olipa mukava messu käynti.

Nyt istun tässä koneella hyvinkin onnellisena ja tyytyväisenä. Makuuhuoneessa tuhisee pieni prinsessa. kainalossa hänellä on "kissa" (prinsessa SbinTube). Jonka hän halusi ottaa viereensä.

#rauhasiluonto #ravdolreindeerherding #erämessut #messut #eumerfinland #luonnontärkeys #poromies #sbintube

bottom of page