top of page

Negatiivinen vai Positiivinen?

Viime viikonloppu ja alku viikko on ollut Oslossa erittäin kaunis, mutta sitten alkoi satamaan vettä ja räntää vaakatasossa ja laski mielialaa yllättävän paljo.

Tästähän saattaisi vaikka mielensäpahoittaa, aloittaa synkistelyn ja alkaa valittamaan. Mut miksi tekisin niin? (No varmaan teinkin jo niin)

Suljin kuitenkin mielestäni sen, että nyt on tammikuu. Vuoden paras kuukausi ja ulkona sataa vettä ja on kuin olisi marraskuun alku. Poissa pakkaset ja narskuva lumi kenkien alla. Ei hohtavia kinoksia eikä höyryävää hengitystä. Ei mitää sellaista. Ainoastaan räntää vaakatasossa. Pimeää, kurjaa ja märkää.

Mutta sain tehtyä jotain mikä piristi omaa mieltäni kummasti. Innostuin taasen johonkin uuteen mielenkiintoiseen. Tekaisin itselleni pienoisen lusikan. Ja kyllä muuten tuli komia. Kyllä innostuin puu veistelystä. Otin puukon oikeeseen käteen ja aloin veistelemään ja lusikkahan siitä tuli. Tiesitkö et joka ikisen naisen/miehen on elämässään itsellensä KUKSA veistettävä?

Itsehän en oo sitä vielä tehnyt. Mutta nyt siihen asiaan tulee muutos. Mun pitäs vaan saada jostain koivun pahka.

Tarkoitin tuolla äskeisellä sitä, että minulla oli myös toinen mahdollisuus. Pahoittaa mieli ja lähteä siihen negatiiviseen kierteeseen. Valittamaan siitä miten muilla on paremmin asiat ja plää plää plää. Minä halusin kokeilla jotain uutta ja saada siitä itselle jotain pientä positiivista. Keskityin positiivisiin asioihin.

"Välttämättä ei ole mahdollista päättää elämän kohtaloista.

Mutta kaikilla on mahdollisuus päättää mitä/miten ajattelemme."

Se mihin asioihin keskitämme voimavarat.

Vuorikiipeilijän esimerkki

Vuorikiipeilijän esimerkki: Kun hän kulkee jyrkkää vuoren seinämää ylös tai alaspäin. On vaeltaminen raskasta ja paikoin vaarallista.

Hänen täytyy keskittyä ainoastaan maaperään millä hän seisoo nyt.

3-4 metrin alue on hänelle turvallista aluetta ja siihen hän keskittyy 90%.

Loput 10% prosenttia hän tähystää tulevaisuuteen mitä sieltä tulossa.

Mahdollisia myrskyjä tai että hän pysyy suunnitellulla reitillä. Tämähän toiminta malli on positiivinen. Kun tätä pohjaa pystyy käyttämään elämässä on asiat väistämättä menossa kohti parempaa. Näin uskon.

Pieni tarina talvilomalta:

Olimme Kemin rautatie asemalla. Meillä oli laukkua, rattaita ja ties mitä siinä jaloissa. Vaimoni meni lasten kanssa edeltä sisälle asemataloon odottamaan junaa. Minä lähdin perästä raahaamaan vaunuja ja matkalaukkuja ylös rappusia. Sitten paikalle ilmestyi ehkä 50-vuotiasbherrasmies joka ystävällisesti piti minulle ovea auki kun ahtauduin sisälle. Ystävällisesti hymyillen kiitin häntä. Johon hän ystävällisesti. "Eipä mitään. Kyllä se sinunkin elämä tuosta vielä helpottuu".

Lausahdus jäi minua huvittamaan ja jotenkin se niin lämmittikin. Niin suomalainen. En oikein vielä osaa sanoa oliko se positiivinen vai negatiivinen kommentti. Suomalaisilla on kyky jättää kuulijalle päätösvalta. Jos hän sanoi sen negatiivisessa mielessä hän tarkoitti lasten olevan rasite ja stressin aihe. Taas positiivisessa mielessä hän tarkoitti: "Nuorimies. Ruuhka vuosina voi joskus väsyttää ja olla raskasta. Mutta näitä hetkiä et saa koskaan takaisin. Nauti joka hetkestä". Ehkä hän jätti minulle valinnan miten asennoidun elämään.

Valitsen jälkimmäisen. Näitä hetkiä tulen kaipaamaan joskus. Haluan antaa mahdollisimman paljon aikaa heille nyt.

Tänään alkoi taas aurinko paistamaan Oslossa ja on niin kaunista. Tulee kaunis viikonloppu.

Negatiivinen vai Positiivinen? Sinä valitset.

Nautitaan ja valitaan se positiivinen vaihtoehto.

Ja kuvia tältä viikolta:


bottom of page