top of page

5 kk ilman autoa

Vakuutus maksut, polttoaineet, tie tullit, nastavero, autonpesut, auton siivoamiset, huollot, renkaiden vaihto, varaosien osto, parkkipaikan etsiminen, parkki maksut, parkki sakot, autopaikan maksu ja WUNDERBAUMin asentaminen on taakse jäänyttä elämää. Eli yllättävän paljon vähemmän stressiä.

Olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että suur kaupungien alueella ei kannata omistaa autoa. Yleisillä kulkeminen on sen verran helppoa arkisin. Ja jos tulee tarve saada auto saat sen hyvinkin nopeasti vuokraamalla. Palvelusta jossa yksityiset ihmiset niitä vuokraavat.

Tämän viiden kuukauden aikana olemme ottaneet auton täältä palvelusta (nabobil.no) 4 kertaa ja joka kerta on toiminut loistavasti. Halpa, yksinkertainen ja luotettava.

Yksi hienoimmista keksinnöistä

ajatellen luontoa ja näitä ruuhkia,

joita minä en voi ymmärtää yleensäkkään.

Onneksi tulevaisuus tuo tullessaan mahtavia keksintöjä.

Voimme unohtaa tulevaisuudessa termit "työmatka","suurkaupungeissa asuminen".

Joskus nauramme autoteollisuudelle ja ruuhkille, jotka saattuttivat ihan käsittämättömän paljon.

Länsimainen kulttuuri voi näyttää tässäkin esimerkkiä. Olemme jo näyttäneet esimerkkiä siitä kuinka paljon tulee omistaa ja haalia kokoon asioita, joita käytät kerran vuodessa. Olemme kulutuksen huippu osaajia. Sen olemme opettaneet koko maailmalle televisio sarjojen, matkustamisen ja oman esimerkkimme myötä.

Pieni esimerkki tähän väliin:

Moni ihminen ajaa omalla hienolla autollaan omaan kotiin. Painaa kaukosäätimen napista niin, että autotallin liukuovi aukeaa. Ison autotallin. Niin ison, että siellä odottaakin jo toinen hieno urheilu-auto. Sekä tietysti upo uusi moottoripyörä. Autotallin seinällä roikkuu lehtipuhallin, moottorisaha, porakoneita ja muita työkaluja useita erinlaisia. Katon rajassa hylylllä on auton renkaita ainakin viidelle autolle. Tallin perältä löytyy kaappeja joiden ovet eivät mahdu kiinni, koska hyllyt ovat notkollaan kaikenlaisista työkaluista.

Lähtiessään kävelemään kohti omaa taloa. Pihalla leikkaa nurmikkoa robotti leikkuri. Jota iloisesti tervehditään. Kun robotti kuulee isäntänsä äänen alkaa se leikata nurmikkoa entistäkin reippaammin. Ulko-ovella painetaan etusormi tunnistimeen. Ovi avautuu ja toivottaa tervetulleeksi kotiin. Valot syttyvät eteiseen automaattisesti.

Takki tungetaan eteiskaappiin, joka on täynnä erinlaisia takkeja, mitä tulee harvemmin edes käytettyä. Keittiöön tulessa pöydältä löytyy kaikki mahdolliset kodinkoneet. Kahvinkeittimestä jäätelökoneeseen. Olohuoneeseen ei kannata mennä, koska muuten älykello asettaa itsensä lepotilaan. Silloin 13 tunnin hyötyliikumis moodi katkeaa. Ja tavoiteeseen tulee rike. Silloin taskussa oleva älypuhelin alkaa tärisemään, myös ranteessa oleva älykello ja eteisestä kuuluu monotoninen ääni kaijuttimista "Jarmo soittaa" "Jarmo soittaa" "hän istuu autossa Helsinki - Lahti moottoritiellä 67 km Helsingistä. Meno suunta Lahti".

Mä vain mietin sitä, että kun meillä on näin "helppoa" ja kaikki pitkälle vietyä huippu teknologiaa. Tätä meidän teknologiaa tuotetaan maissa, joissa se on halpa tuottaa. Samaan aikaan nämä maat vaurastuvat ja heille syötetään samaa ihmettä siitä kuinka olet onnellisempi mitä enemmän omistat hienoja vempaimia. Asioita tuotetaan yhä enemmän ja enemmän.

Entäpä jos alkaisimme nyt näyttämään esimerkkiä siitä, että kaikkea ei tarvitse omistaa. Tutkitustikin tavara määrät eivät lisää onnellisuutta. Päin vastoin. Stressi vain lisääntyy.

Kaiken tämän massatuotannon ohessa kärsijänä on luonto. Onneksi siihen on täällä herätty. Ja meidän tehtäväksi on annettu. Viedä tieto siitä niille, jotka sitä ei vielä ymmärrä. Toivottavasti meidän päättäjät on sen tajunnut.

Kohti luonto ystävällisempää maailmaa ystäväni.


bottom of page