top of page

Isyysvapaa

Olen onnellisessa asemassa kun saan viettää paljon aikaa lasteni kanssa. Olen onnekas siitä siitä että asun täällä Norjassa ja valtio myöntää meille miehille pitkän isyysvapaan. Ensimmäisestä lapsesta olin kotona helmikuun alusta heinäkuun alkuun eli 5 kuukautta. Käytin silloin myös kesälomat samaan syssyyn. Se oli mahtavaa aikaa. Retkeilimme tyttöni kanssa vaikka kuinka paljon ja metsät tulivat tutuksi heti vauvasta. Nyt minulla on isyysvapaata 2,5 kuukautta. Eli elokuun lopulla takas töihin. Maltan tuskin odottaa metsäretkiä mitä pääsemme tekemään. Nostan isyysloman tärkeyden arjessa hyvinkin suureksi. Kun osat vaihtuvat niin, että se joka on ollut ensiksi kotona lähtee töihin on hyvin tärkeää. Se opettaa molempia katsomaan asioita eri näkökulmista. Minusta tässä korostuu myös tasa-arvollinen kasvatus lapsille ja meille aikuisille. On ilo saada olla läsnä heti aamulla ja nähdä päivän touhut omin silmin. Ehdottomasti parasta aikaa elämässä. Kiitos tästä kuuluu Norjan valtiolle, jonka hallituksessa isyysvapaan tärkeys on ymmärretty. Sekä tietysti myös omalle vaimolle, joka on ollut töissä ja näin ollen ansainnut myös isyysvapaan minulle.

Juhannus kutsuu ja vanhempieni mökki meren rannalla. Sieltä on paljon muistoja nuoruus vuosista lähtien. Kun aloimme raivata mökille tilaa kuusimetsään risusavotat ei silloin naurattaneet. Kun ne kuusten oksat eivät koskaan loppuneet ja oksa keko sen kuin kasvoi merenrannassa. Ja jos oksat pääsivät loppumaan, niin eipä aikaakaan kun moottorisaha lauloi jossain päin metsikköä ja taas oli pojille töitä. Lopulta keko oli valtaisa ja sen polttaminen oli upeaa katseltavaa. Eli kannatti uurastaa sen edestä. Nyt siellä on mökki valmiina ja paikka on niin ihanan idyllinen. Tuskin maltan odottaa että pääsen juhannus saunaan. Ja ihailemaan sitä auringonlaskua. Se paikka on niin ihana.


bottom of page