top of page

Luonnossa nukut pikkusen paremmin. Jos...

Kaikkihan lähtee lopulta nukkumisesta. Se miten nukut vaikuttaa jaksamiseen ja miten jaksat (voit henkisesti) vaikuttaa nukkumiseen.

Tällä pikkuruisella aasinsillalla päästäänkin kätevästi aiheeseen. Yöpyminen vaelluksella, retkellä ja yleensäkkin ulkona.

Itse olen nukkunut lukuisia öitä luonnossa. Teltassa, taivas alla, eräkämpässä, autossa, laavussa ja tilapäismajoitteessa. Joskus olen nukkunnut tosi huonosti ja joskus erittäin hyvin. Se miten pystyt nukkumaan hyvin. Riippuu hyvin paljon itsestäsi. Kuinka paljon jaksat nähdä vaivaa yösijasi petaamiseen ja varusteisiin joilla nukut.

Jos sinulla ei ole esimerkiksi kunnon makuupussia, millä pystyisit näin syksyllä nukkumaan lämpimästi koko yön. Niin kannattaako lähteä tärvelemään arvokasta luonto kokemusta, sillä että nukkuisit yösi huonosti?

No miten sitten ulkona voi nukkua hyvin?

Minun mielestä kaiken a ja o on makuupussi. Ja juuri oikea sille vuoden ajalle milloin yövyt ulkosalla. Kesällä ei liian paksu ja talvella ei liian ohut. Mutta pelkällä makuupussilla et välttämättä pysty nukkumaan hyvin. Olen sitä mieltä, että makuupussin paras kaveri on oikeanlainen makuualusta. Sellainen alusta, jonka päällä on mukava olla. Ja että se eristää kylmää tehokkaasti. Sillä hyväkään makuupussi ei pelasta sinua kylmältä, jos makuualustasi päästää kylmää lävitseen. Sen olen huomannut.

Toki metsässä voit myös käyttää kuusen oksia ja sammalta tehdäksesi itsellesi mukavan vuoteen, mutta se tuottaa lisää työtä ja tärvelee turhaan luontoa.

Eli lyhyesti:

1. Oikeanlainen makuupussi. Vuoden aikaan nähden.

2. Mukava ja eristävä makuualusta.

Vinkkejä

Minulle joskus on opetettu, että makuupussissa täytyy nukkua aina mahdollisimman vähissä vaatteissa. Riippuu varmasti myös makuupusseista. Mutta olen nykyään erimieltä tuosta väitteestä. Paras asu nukkua on pitkä kerrasto. Jos tulee kylmä talvella. Voit lisätä vielä kerraston päälle fleece housut ja paidan. Jalassa minä pidän yleensä kuivia paksuja sukkia. Tärkein on kuitenkin pää. Kehon lämmöstä 70% häviää pään kautta. Makuupussin heikoin kohta on aina suuaukko, etkä voi sulkea sitä koskaan ihan kokonaan. Muuten tukehtuisit. Parasta onkin laittaa päähän paksu villapipo ja kaulalle lämmin kauluri tai kypärälakki, joka suojaa koko kaulan. Nämä auttavat paukkupakkasilla varmasti nukkumisessa. Suosittelen.

Joskus luonnon äänetkin saattavat häiritä unta. Esimerkiksi lähellä pauhaava koski tai kovasti ääntelevät linnut. Näistä haitoista pääsee kätevästi eroon korvatulpilla. Jos ei tullut rinkkaan mukaan tulppia. Ei huolta. Yleensä sieltä löytyy wc-paperia. Kostuta paperi ja muovaile tiiviiksi korvatulpan näköiseksi möhkäleeksi. Työnnä korvaan, mutta ei liian syvälle. Ja nukut taatusti paremmin.

Kun pystyt nukkumaan luonnossa hyvin. Et tule unohtamaan sitä.

Se uni on taivaallista. Sen vuoksi juuri haluat lähteä uudestaan luontoon nukkumaan.

Koska siellä on aina pikkuisen parempi ihmisen olla.


bottom of page