top of page

Minun treenit Haltin valloitukselle

Yhteistyössä: WILD ADVENTURES NORTH

Jos kylmiltään heität parikymmentä kiloisen rinkan selkään ja lähdet vaeltamaan sen 100 kilometriä voi ensimmäisillä kilometreillä herätä kysymys. Miksi minä en käynyt treenaamassa tätä varten? Jos taas olet harjoitellut ja totuttanut jalat, hartiat ja muun kropan vaeltamaan voit todennäköisesti nauttia pitkästä reissusta ja luonnon rauhasta. No miten sitten treenaat oikein vaellukselle?

"Rinkka ja vaelluskengät vaatii tottumista. Sitä ei opi treenaamalla maratonille.

Pitää harjoitella lajin mukaisesti. Eli vaeltamaan oppii vaeltamalla.

Harjoittelun voi aloittaa kevyesti päiväretkillä.

Jos retkeilyyn ei ole aikaa, niin sekin auttaa että kävelee vaelluskengillä lenkkejä maastossa.

Jos käy kuntosalilla, niin voi kiinnittää huomiota vatsa- ja selkälihaksiin.

Ne on tärkeä olla tasapainossa."

- Petteri Veijonen -

- WILD ADVENTURES NORTH -

Opi vaeltamaan

Niin aivan totta vaeltamaan oppii vaeltamalla. Vaeltaen rinkka selässä luonnossa. Totuttaa kroppa pikkuhiljaa vaellukselle. Hartiat tottuvat rinkan painoon. Jalat tottuvat epätasaiseen maastoon. Opit kulkemaan epätasaisessa maastossa paino selässä ja tasapaino kehittyy. Kun aloitat hyvissä ajoin säännölliset vaellukset esimerkiksi lähimetsissä tulet huomaamaan, että kannatti valmistautua vaellukselle minne olet lähdössä. Sinun ei tarvitse heti ensimmäisellä kerralla pakata rinkkaan 20 kg painoa. Lisäämällä painoa pikkuhiljaa on valmistautuminen huomattavasti mielekkäämpää. Totuttamalla kroppaasi pikkuhiljaa vältät myös turhat rasitusvammat. Treenaamisen ohessa voit harjoitella myös muita hyödyllisiä vaellus taitoja. Eli niitä käytännön asioita rinkan kanssa. Miten se istuu parhaiten selkääsi ja miten ne säädöt kannattaa asettaa. Lisäksi voit harjoitella pakkaamista ja muiden vaellus välineiden käyttöä. Esimerkiksi voit kokata ruokaa retkikeittimellä tai pystyttää teltan. Kun treenaat lähimetsissä sinulla on mahdollisuus testata erilaisia variaatioita ja löytää se oma itsellesi toimivin ratkaisu vaellus varusteiden kanssa. Tulet huomaamaan mitä varusteita et tarvitse ja mistä varusteista voit tehdä kevyempiä.

Minun treeni

Minulla on meidän lähellä sellainen suosikki paikka nimeltä Skaugumsåsen. Olen siitä monesti kertonut täällä blogissa. Se on sellainen kukkula, minne kulkee useita eri pituisia polkuja. Koko matkan huipulle saan kulkea metsässä. Huipulta aukeaa upea maisema Oslonvuonolle. Juuri tämän vuoksi tykkään tästä reitistä niin paljon. Saan olla metsässä ja sitten pääsen näkemään upeaa maisemaa. Juuri tämä monipuolisuus tekee tästä täydellisen paikan. Reitti on sopivasti raskas ja kohtuullisen mittainen n. 3-4 kilometriä suuntaan. Tätä reittiä olen vaeltanut ees taas useita kymmeniä kertoja. Kun otan lapsen kantoreppuun ja lähden tarpomaan kohti huippua. Voin kertoa, että se on treeniä jos jokin. Ja parasta on se, että nautin tästä treenaamisesta koko sydämmestäni.

Video minun treenistä:


bottom of page