top of page

Vaatetus Haltille

Yhteistyössä: Wild Adventures North.

Mikäs sen mukavampaa kuin vaeltaa mukavissa vaatteissa, jotka istuvat kivasti päälle. Ei hankaa eikä vastusta mistään. En eläessäni voisi lähteä vaeltamaan farkuissa. Sitäkin olen nähnyt, että jotkut niin tekevät. Mutta ehkä farkut ovatkin paras vaihtoehto heille jotka niitä pitävät vaelluksilla. En tiedä. Epäilen kyllä.

Kerros pukeutuminen on kaiken A ja O. Kerroksia lisäämällä saat lisää lämpöä ja vastaavasti vähentämällä olosi viilenee. Itse suosin kerrospukeutumisessa kevyitä hengittäviä materiaaleja. Tekniset urheilukerrastot ja merinovilla vaatteet ovat toimineet hyvin itselläni. Hengittää hyvin, lämittää ja kuivuvat nopeasti.

Alukerrasto

ihoa vasten tuleva kerrasto on hyvin tärkeä. Sen pitää hengittää hyvin. Se ei saa hiertää ihoa. Ja sen pitää ehdottomasti olla joustavaa materiaalia. Minulla harvat kerrastonhousut ovat toimineet loistavasti. Ongelma on aina ollut se, että ne jotenkin tippuvat koko ajan. Eli valuvat kävelyn aikana alaspäin, niin että niitä saa olla koko ajan repimässä takas ylös. Siihen menee oikeasti hermot. Siksi olen heittänyt useat parit roskiin. Paitsi yhdet kerrastonhousut ovat kulkeneet aina mukana niin talvella kuin kesälläkin armeija ajoista lähtien. Kymmenen vuotta sitten ostin ne jostain Prismasta tai vastaavasta. Merkki on 37c ja materiaali Coolmax jotain. (merkki on kulunut eikä siitä saa selvää). Nämä housut on sellaiset housut, ettei ne ole koskaan jättäneet ketään kylmäksi. Sillä kun nämä vetää jalkaansa itsetunto nousee heti parilla pykälällä. Nämä ei hierrä, ei tipu jalasta, nämä lämmittävät ja ovat ovat tosi hengittävät. Eli juuri sitä mitä pitääkin. Onhan nämä jo vanhat ja pari reikääkin on jo tullut, mutta näistä en luovu vaikka koko muu maailma hylkäisi retkeilijänsä autiolle vuorelle. Siellä vuoren huipulla istun sitten nämä kalsarit jalassa ja itken onnen kyyneleitä siitä kun saan yhä pitää näitä kalsareita. Tuliko jo selväksi se kuinka ihminen voi kiintyä johonkin niinkin turhaan kuin kalsarit?

Alukerraston paitana ihan perus ohut merinovilla paita, mikä lämmittää ja hengittää hyvin.

Välikerrasto

En ole juuri käyttänyt koskaan toisia kerraston housuja. Niin kylmä ei ole vielä ollut. Jos olisi niin kylmä vetäisin lempikalsareiden päälle villaiset välihousut. Sitten vasta nämä kuvassa näkyvät ulkoiluhousut.

Välipaitoja on tullut kyllä käytettyä. Monenlaisia ja kokoisia. Välistä olen pukeutunut villapaitaan. Toisinaan taas fleeceen. Tänne Haltin valloitus reissulle lähden tällä Haglöfsin Polartec fleecellä. Se on lämmin ja hengittävä. Se soveltuu loistavaksi taukoasuksi leiripaikalla. Tästä paidasta on tullut minun yksi suosikeista. Se on mukava päällä, se joustaa hyvin ja sillä ei pahemmin kylmä tule.

Päälykerrasto

Housuina olen käyttänyt jo monta monta vuotta Lundhagsin vaellus/retkeily housuja. Ne ovat olleet loistavat. Hengittävät hyvin, joustavaa materiaalia polvien kohdilla, takamuksessa, nivusissa ja polvitaipeissa. Nilkassa kätevät kiristysremmit, joilla lahkeet saa kätevästi kengän päälle. Taskut on omasta mielestä juuri sopivat. Sivuissa vetoketjulla avattavat tuuletus aukot. Hyvin istuvat ja mukavat kävellä.

Takki on uusi ostos, jota en ole vielä käyttänyt. Mammut merkkinen CoreTex takki. Isot taskut. Kainaloissa tuuletusaukot. Huppu istuu päähän hyvin. Takki vaikuttaa kaikin puolin toimivalta. Sittenhän sen näkee kun reissu alkaa. Takkihan pitää vettä, enkä siis tarvitse erillistä sadetakkia. Ainoastaan otan sadehousut mukaan, jotka voin vetää ulkoiluhousujen päälle rankkasateen sattuessa.

Kauluspaita hommia

Taas sarjassamme ihmeellisiä asioita. Tämä alla oleva kauluspaita on mun suosikki vaelluspaita. Koko sen ajan mitä olen Norjassa asunut olen käyttänyt tätä retkipaitana. Tähän on tullut vahva tunneside. Vaikka eihän siinä oikein mitään järkeä ole. Mutta kun puen tämän päälleni tunnen vahvasti positiivista energiaa ja siitä on helppo aloittaa reissu. Tämä on sellainen hyvän mielen paita. Juuri siksi värjäsinkin sen keltaiseksi. Antakoon se positiivista energiaa koko Haltin valloitukselle. Kukapa tietää, vaikka värinsä puolesta se houkuttelisi itse auringonkin katsomaan meidän retkikuntaa. Kun vaellamme kohti Haltin huippua.


bottom of page