Eräoppaamme Petteri - Haltin Valloitus 2018


Petteri - Eräopas

1. Ikä? Kohta 26 vuotta. 2. Reissun paras päivä? Miksi? Kolmas päivä. Lähdimme nousemaan Govddosgáisin ja Bihcosnjunnin välisen satulan yli sen toiselle puolelle. Vastaamme vaelsi kymmeniä poroja jotka pysähtyivät juomaan leveämmillä korkeuskäyrillä sijaitsevaan vihreään laaksoon. Ylhäällä ohitimme vasan raadon. Pian eteemme aukesi valtavat näkymät, jotka palkitsivat meidät pitkästä noususta. Suurtuntureiden huiput olivat Haltia lukuunottamatta edessämme. Tunsimme oman pienuutemme ja sen kuinka syrjään kaikesta olimme saapuneet. Sillä hetkellä erämaakokemus oli voimakkaimmillaan. Tuo etappi tekee reitistämme ainutlaatuisen. Ilman sitä Wild Adventures North olisi pelkkä Adventures North. 3. Reissun mahtavin hetki? Joka päivä oli aivan mahtavia hetkiä ja se myös sanottiin ääneen monia kertoja Yksi mahtava hetki oli istua pöydän päädyssä kun koko ryhmä oli koolla ja odotti tilaamiaan ruoka-annoksia. Olimme kävelleet sinä päivänä yli 21 kilometriä helteessä ja päättäneet viikon kestäneen vaelluksemme. Olimme peseytyneet ja käyneet Kilpisjärvessä uimassa. Olo oli raukea ja väsynyt. Ympärillämme meitä palvelevat tarjoilijat saivat olosta uskomattoman yleellisen erämaan karujen olosuhteiden jälkeen. Esa kohotti maljan minulle ja minä puolestani sain onnitella teitä siitä, että olitte ensimmäinen ryhmäni josta kaikki jaksoivat kiivetä Haltille saakka. Aivan mahtavaa! 4. Mikä oli haastavinta reissussa? Haasteita syntyi siinä vaiheessa kun ryhmän kovakuntoisimmilla menohalut vain yltyivät, kun samalla piti kuitenkin pitää huoli ettei reissussa rähjääntynyt ja erilaisista vaivoista kärsivä häntäpää vedä itseään ihan piippuun. Vakavemmilta vaikeuksilta onneksi selvittiin, vaikka aineksia sellaisiin oli jo havaittavissa. Menoa rauhoitti se, että Haltin jälkeen haimme innokkaimpien kanssa "vauhtia" Saivaaralta sekä Suomen toiseksi korkeimmalta tunturilta, Ridnitšohkkalta. 5. Jännitikö lähteä entuudestaan tuntemattomien henkilöiden kanssa erämaahan? Joka kerta jännittää vähän. Oppaan näkökulmasta jokainen entuudestaan tuntematon asiakas on riski. Ei voi tietää ovatko kaikki antaneet itsestään realistisen kuvan hakuvaiheessa ja onko kaikilla itselläänkään käsitystä siitä mihin on ryhtymässä. 6. Hitsaantuko mielestäsi retkikunta hyvin yhteen? Kuvaile muutamalla sanalla meidän porukkaa? Porukka alkoi hitsautua hienosti yhteen jo heti ensimmäisenä päivänä. Minun ei tarvitse ponnistella sen eteen lainkaan, sillä erämaa hoitaa asian puolestani. Varaustupien siskonpedit ja tiivis yhteiselo viimeistelee sen. Ryhmämme koostuu selviytyjistä, humoristeista, sankareista, nautiskelijoista, sisupusseista, hoivaajista, herrasmiehistä ja kantajista. 7. Yleisarvosana koko reissusta? 8/10, koska aina voi kehittää omaa toimintaa oppaana. 8. Alku vai Loppu? Loppu on Alku. 9. Mikä on Wild Adventures North? Keksin nimen Wild Adventures North vuonna 2013-2014 suorittaessani eräoppaan ammattitutkintoa. Vuonna 2016 tein ensimmäisen opastetun vaelluksen testiryhmälle kurssitoverini Jontin kanssa. Kohteeksi valikoitui Halti, koska alue oli minulle entuudestaan tuttua. Nousimme Haltille 2. elokuuta 2016, eli tasan 83 vuotta sen jälkeen kun kolmesta naisesta koostuva ensimmäinen retkikunta oli saapunut Haltille. Heistä Kaarina Kari on kirjoittanut seikkailusta kirjan nimeltä Haltin valloitus. Heidän muistoaan kunnioittaakseni nimesin oman reissumme kirjan mukaan. Vuonna 2017 toistin Haltin valloituksen ja kehitin toimintaani eteenpäin. Nykyään Haltin valloitus on vakiintunut ja vuosittain toistuva vaellustuote. Tänä vuonna niitä oli suuren kysynnän vuoksi kaksi peräkkäin. Työllistän itseni lisäksi myös muita eräoppaita.Kun Haltin valloitus syntyi, en tiennyt (enkä tiedä edelleenkään) ketään toista eräopasta, joka veisi ryhmiä Haltille kesäkausina. Kuljen esikuvani Yrjö Metsälän jalanjäljissä. Hän toimi Käsivarren erämaassa oppaana useiden vuosikymmenien ajan ja teki yli 100 Haltin matkaa. Wild Adventures North on minun sivutoiminen työni ja kasvava luontomatkailuyritys. Olen erikoistunut pitkiin ja vaativiin vaelluksiin Suomen ja Norjan erämaa-alueilla. Haluan että ihmiset saavat aitoja erämaakokemuksia ja oppivat tuntemaan paremmin itseään. Suunnitelmissani on tuoda Haltin valloituksen rinnalle pari muutakin aivan uudenlaista vaellustuotetta. Niistä tullaan varmasti kuulemaan jatkossa.

Kotisivut: http://wildadventuresnorth.fi