top of page

Päivänsäde vai Menninkäinen?


Kumpi olisit, jos saisit valita: Päivänsäde vai Menninkäinen? Kulkisitko valokehässä perhosten lentäessä ympärilläsi? Soittelisit iloisia sävelmiä

huilulla ja nauraisit kaiken aikaa muiden päivänsäteiden kanssa.

Vai vetäytyisitkö mieluummin omiin oloihin? Asuisit vaikka pienessä piilopirtissä metsän uumenissa. Istuisit kannon nokassa järven rannalla

öisin. Soittaisit surumielisiä säveliä huilullasi ja nauttisit olostasi.

"Sinun ei tarvitse olla

Päivänsäde tai Menninkäinen.

Sinä voit olla molempia."

Olemme elämässämme useasti valinnan edessä. Olemmeko tuollainen vai tällainen? Joudumme näihin tilanteisiin työpaikoilla, kouluissa, kotona

ja harrastuksissa. Emme välttämättä tule hyväksytyksi jossakin porukassa. Jos emme tee tietyllä tavalla asioita tai näytä tietyltä. Saatamme kokea syrjintää koulussa. Jos käyttäydymme eri lailla kun muut oppilaat. Esimerkiksi olemme normaalia iloisempia ja

ulospäin suuntautuvampia. Saatamme joutua joidenkin silmätikuksi ja tästä voi pahimmillaan syntyä kiusaamista. Moni tukahduttaa oman itsensä tällaisissa tilanteissa, eikä enää uskalla näyttää sitä todellista omaa itseään. Alkaa samanlaiseksi kuin kaikki

muutkin. Se on todella harmillista. Tämä on kaikille teille. Kaikille, jotka kokevat olevansa erilaisia. Haluaisin laittaa käteni olkapäällesi ja sanoa: "Katso. Täällä maailmassa on tilaa myös sinulle. Juuri sinun näköinen paikka.

Sinun ei tarvitse olla mitään muuta kuin sitä mitä todella olet. Ole juuri sellainen kun sydämesi sanoo sinulle.

Tee niitä asioita, mitkä sinusta tuntuu hyvältä ja oikealta.

Juuri sellaiselle on paikka tässä maailmassa. Sinun on täytettävä se kohta. Ole oma itsesi.

Sinun ei tarvitse olla niin kuin muut sinulta odottavat.

Sinun ei tarvitse olla Päivänsäde tai Menninkäinen. Ei tarvitse. Voit olla vaikka molempia."

Kaikki nämä ajatukset lähti juoksemaan sinä päivänä kun poikani täytti kaksi vuotta. Pieni ihmisen alku hakee omaa polkuaan vanhempien huomassa. Persoona kehittyy joka päiväisissä leikeissä. Mietin itsekseni töissä, että mitä haluaisin sanoa pojalleni joskus. Jostain vain mieleeni putkahti tämä vertaus: "Sinun ei tarvitse olla Päivänsäde tai Menninkäinen. Sinä voit olla molempia."

Ihminen luonnossa

Luonto ei aseta meille vaatimuksia persoonamme suhteen. Se hyväksyy meidät sellaisina kun olemme. Se antaa meille paljon, jos me hyväksymme luonnon sellaisenaan kun se on. No hyväksyykö ihminen luonnon? Vai pyrimmekö kenties muuttamaan sitä tai asettamaan sen johonkin tiettyyn malliin? Näitä on meidän jokaisen ihan hyvä joskus pohtia. Mutta se onkin sitten ihan toinen aihe.

Nyt haluan sanoa, että me ihmiset emme asettaisi toisillemme persoonaan liittyviä rajoituksia myöskään retkeilyn/luonnon parissa. Antaisimme kaikkien kukkien kukkia vaan. Niin että jokainen saisi vaellella luonnon parissa omana itsenään. Tehden niitä asioita, mitä parhaakseen näkee. Tietysti jokaisen tulee kunnioittaa luontoa ja liikkua siellä jokamiehen oikeudet huomioiden. Tämä on hyvä päättä Eino Leinon sanoihin. Aivan mahtavaa syksyn jatkoa sinulle.

Oi, onnellinen, joka herättää niitä voimia hyviä voisi! Oi, ihmiset toistanne ymmärtäkää, niin ette niin kovat oisi! Miks emme me kaikki yhtyä vois? Ja yksi jos murtuis, muut tukena ois. Oi, ihmiset toistanne suvaitkaa! Niin suuri, suuri on maa. Tääll' on toki tilaa kaikillen. On ketoja auran kääntää, on lehtoja laulella neitojen ja saloja sulhojen vääntää. Kas, lempi se maailman levittää. Oi, ihmiset toistanne lempikää ja kohti taivasta tavoittakaa! Niin pieni, pieni on maa.

- Eino Leino-


bottom of page