top of page

Kevät ja itse tehdyt kuksat

Kevät tulla jolkuttaa kuin kulkukoira. Täällä Oslossa se on tullut hyvinkin suoraa linjaa juosten, mutta ilmeisesti Suomessa on kulkurin matkaan tullut mutkia ja taaksepäin on ystävän myös ollut palattava. Mutta tiedätkö että kulkukoira palaa lopulta takaisin sinne, minne oli alun perin menossa. Sinne missä tuoksut sitä vetävät puoleensa. Sinne se jolkuttaa hyvinkin tyytyväisenä. Painaa pään vihreää ruohoa vasten ja nukahtaa auringon lämpöön.

Puuhommia

Minulla on ollut kaikenlaista puuhaa tässä kevään edetessä. Enimmäkseen illat on kuluneet videoita editoidessa. Muutama projekti on työn alla tälläkin hetkellä. Yksi on noiden kuivalihojen valmistamiseen liittyvä video. Sain myös hommattua lisää kuksa ja muuta puutyö materiaalia. Nyt olenkin päässyt vessanpöntölle istumaan puukko kädessä. Meidän vessa onkin saanut nykyään myös toimia puuverstaana. Minulla on unelma, että joskus saisin oman pienen verstaan. Siellä olisi työkalut siistissä rivissä seinällä ja lattialla ihka oikea puutyöpenkki sellainen, minkä päällä olisi helppo työstää kaikkea mahdollista. Olen saanut tilauksia näistä tekemistäni kuksista. Ensimmäinen tilaus kuksa alkaa olemaan hyvällä mallilla. Karkea käsittely on valmis. Seuraavaksi keitän sen suolavedessä. Sitten alkaa hieno käsittely. Ja lopuksi kuksa täytyy viimeistellä.

Paljon on tarttunut oppeja/intoa puutöihin kotoa nuoruus vuosilta. Isäni opeissa entisöimme paljon huonekaluja ja värkkäsimme kaikenlaista puusta. Yhä isäni siellä sorvaa kaikenlaista. Esimerkiksi alla olevat kynttiläjalat ovat hänen tekosia. Myös pikkuveljeni on kasvanut näihin puuhommiin. Siellä kotipuolessa sorvi käy kuumana ja puuverstas on ahkeralla käytöllä. Pikkuveljeni on tehnyt esimerkiksi upean perinnejousen. Kuva siitä alapuolella.

Oppia on siis tarttunut. Mutta ikinä ei lisätieto haittaa. Olen opiskellut paljon puulajeista ja etsinyt uutta tietoa puutöihin. Puu materiaalina on tullut minulle jotenkin hyvin rakkaaksi. Siinä on se joku sykähdyttävä juttu. Tuoksut ja ulkonäkö vetävät puoleensa. Puu on myös samaan aikaan hyvin herkkä ja vahva. Se miten sitä käsittelee vaikuttaa kaikkeen. Voit pilata sen heti kättelyssä. Oikein käsiteltynä taas, se kestää melkein mitä vain. Puu elää aina omaa elämäänsä. Se ei välttämättä asetu siihen muottiin minkä sille haluaisit. Mutta kun pitää sitä hyvänä ja käsittelee oikein saa siitä todella pitkäikäisen ystävän.


bottom of page