top of page

Luontorasian arvonta

vastikään julkaisin eräässä postauksessa luontorasian, jota olen työstänyt tässä pitkin talvea ja kevättä. Veistelin sen ylijäämä palasista, mitä jäi eräästä kuksa projektista. Työkaluina käytin puukkoa, sahaa, kirvestä, kuksakoukkua ja hionta työkaluja. Ainutlaatuisen tästä rasiasta tekee sen yhtenäisyys. Sitä ei ole koottu eri osista, niin kuin se olisi helpoin ja ehkä järkevin tapa tehdä. Sen sijaan minä kaiversin käsin reiän puuhun niin että rasian ulkokuoreen ei tullut yhtään liitos kohtaa. Sitten veistelin rasialle sopivan kokoisen pesän. Ja sommittelin sen mahtumaan ulkokuoren sisään. Se oli tämän projektin ehdottomasti vaikein ja aikaa vievin osuus. Olen hyvin tyytyväinen kun en tehnyt asioita helpoimmalla mahdollisella tavalla, vaan annoin tälle aikaa ja tunnetta. Nyt se on juuri sellainen kuin sen pitääkin. Ei niin täydellisen näköinen luomus. Jokainen nurkka on vähän erinäköinen. Ne ei ole täydellisessä sopusuhdassa keskenään. Yhdessä nurkassa on huomattavasti enemmän aukkoa kuin toisessa, eikä rasia mahdu kiinni kuin yhdellä ainoalla tavalla. Juuri siksi se on minulle tärkeä. Tämä luontorasia on aito ja siinä näkyy käden jälki.

Tuoksuisia muistoja Hajuaisti on meille ihmisille tärkeä, sen avulla me osaamme yhdistää asioita. Jokin tuoksu lapsuuden hetkissä on saattanut jäädä lähtemättömästi mieleemme. Muistamme sen edelleen aikuisiällä ja se saattaa herättää meissä niitä samoja tunteita kuin silloin. Tai jopa viedä meidät ajatuksen tasolla takaisin siihen hetkeen. Itselläni on lukuisia esimerkkejä omassa elämässä, jossa koen vahvasti sen tunteen tai hetken uudelleen, minkä olen kokenut joskus aiemmin. Koivun lehtien tuoksu vie minut erääseen lapsuuden juhannukseen. Muistan kun kävelin talomme edustalla. Isä oli hakenut juhannus koivuja talon ulko-oven eteen. Ne tuoksuivat kesälle. En tiedä miksi minulla tulee juuri tämä juhannus mieleen. Ei silloin tapahtunut mitään erityistä. Se oli vain se hetki siinä. Tunsin itseni onnelliseksi ja minun oli jotenkin erityisen hyvä olla. Ehkä olin saanut juhannus limpparia, mikä pisti pikkupojan pään sekaisin. Siitä on kuitenkin yli kaksikymmentä vuotta aikaa kun koin tämän hetken, ja silti edelleen pääsen kokemaan tosi vahvasti niitä samoja tunteita kuin silloin siinä hetkessä. Se tuntuu ihmeelliseltä. Toinen muisto, mikä tulee mieleeni. On armeija ajalta. Palvelus aikaa ei ollut enää montaa viikkoa jäljellä. Olimme palaamassa harjoituksesta kotiin ja haistoin Imatran paperitehtaiden hajun. Se haju oli tullut tutuksi kuluneen vuoden aikana, sillä varuskuntamme sijaitsi lähellä tehdasta. Mutta se hetki jäi erityisesti mieleen. Oli tulossa kesä ja vuoden koulutus päättyisi. Siinä hetkessä tunsin yhtä aikaisesti suurta riemua ja haikeutta. Tämä muisto on tullut usein mieleen kun olemme ajaneet Oslosta Tukholmaan. Ruotsin puolella Grumsin kohdalla vastaan tulee iso paperitehdas. En todellakaan pidä paperitehtaan hajusta. Mutta sen haju vie minut armeija aikaiseen muistoon. Ja voin tuntea siinä hetkessä niitä samoja tunteita kuin silloin 11 vuotta sitten. Ihmisen mieli on ihmeellinen. Tuoksut ja hajut voivat auttaa meitä muistamaan tiettyjä asioita paremmin. Luonto on siitä niin mahtava paikka kun siellä kulkee, on kaikki aistit vapaasti auki. Näkee, kuulee, haistaa, maistaa ilman ärsykkeitä. Juuri siksi koen, että meidän ihmisten olisi tärkeä käydä luonnossa säännöllisesti ja olla siellä oikeasti läsnä. Kuunnella luonnon ääniä, katsella maisemia, haistella metsän tuoksuja, tuntea sammaleet jalkapohjien alla ja maistaa itse poimittu mustikka suussa.

Sinun suosikki tuoksu?

Minulla on luonnossa monia tuoksuja, mistä pidän tosi paljon, mutta metsän ominaistuoksu taitaa olla se ehdoton suosikkini. Kun menen metsään ja haistan ne kaikki tuoksut ensimmäisten metrien aika se saa minut aina yhtä hyvälle tuulelle. Siinä on sitä jotain, mikä merkitsee minulle todella paljon. Minä haluaisin kuulla ihan oikeasti myös sinun suosikki tuoksusi luonnossa. Minua kiinnostaa myös nähdä mikä tuoksu luonnossa on kaikista suosituin vastaajien kesken, juuri siksi sinun äänellä on suuri merkitys.

Onko sinun suosikki tuoksu kenties joku kukka, puu, meri, suo, metsämökki tai vaikka joku eläin?

Voita luontorasia

Kun kerrot suosikki tuoksusi minulle sosiaalisen median kanavissa. Pääset mukaan tämän kesän mahtavimpaan arvontaan. Etsi siis ala puolella näkyvä kuva Instagram tililtäni tai kyseinen blogi kirjoitus RauhasiLuonnon Facebook sivuilta.

Kirjoita kommentti kenttään suosikki tuoksusi. Näin olet mukana arvonnassa. Kaikkien vastaajien kesken arvon yhden vastaavanlaisen luontorasian. Jonka valmistan voittajalle henkilökohtaisesti omin käsin.

Instagram arvontaan tästä

Facebook arvontaan tästä

Arvontaan voi osallistua 24.6.2019 saakka. Arvonta suoritetaan Instagramin livessä kyseisenä päivänä. Eli juhannuksen jälkeisenä maanantaina. Voittaja julkaistaan live videolla. Hänelle ilmoitetaan myös henkilökohtaisesti voitosta.

Voit osallistua arvontaan myös lähettämällä suosikki tuoksusi nimen sähköpostin kautta minulle osoitteeseen eliaspesola@gmail.com Onnea arvontaan sekä tuoksu rikasta kesää ystäväni. Mainittakoon vielä. Instagram ja Facebook ei ole mukana arvonnassa.

Kuvaa klikkaamalla pääset suoraan Instagramin arvontaan

Minut löytää myös:

Instagramista

Facebookista

YouTubesta

#arvonta #luotorasia

bottom of page