top of page

17 mai Norjan itsenäisyyspäivä

Eilen vietimme Norjassa "syttende mai" juhla päivää. Tämä päivä on Norjan itsenäisyyspäivä tarkemmin sanottuna perustuslain päivä.

Norjalaiset osaavat juhlia tätä päivää täydellä sydämellä. Sitä on ollut mahtava seurata. Eikä vain seurata, vaan olla mukana itsekin täydellä sydämellä.

Norjalaiset aloittavat aamun jäätelöllä, mansikoilla, lasillisella kuohuvaa ja hyvällä aamiaisella. Tämän jälkeen laitetaan juhlavaatteet päälle. Suurin osa pukeutuu kansallispukuun, mikä on uskomattoman hieno. Sitten lähdetään lähialueelle paikkaan, missä järjestetään kulkue eli "17 mai tog". Kulkue koostuu orkesterista ja koululaisista. Se kävelee jonkin matkan tietä pitkin esimerkiksi läheiselle koululle, missä juhlat jatkuvat kaiken erinäköisen toiminnan parissa. Kaikki on järjestetty erityisesti lapsille. On järjestetty leikki juttuja ja arvontoja. Täällä ihmiset tapaavat toisiaan ja juhlivat yhdessä iloisesti. Juodaan kahvia ja syödään jäätelöä sekä pølseä eli hodareita.

Täällä päivä meneekin nopeasti iloisissa merkeissä, jonka jälkeen juhlia voidaan jatkaa perheiden ja sukulaisten parissa. Ilta jatkuu grillailun ja kakun syönnin parissa. Näin lyhykäisyydessään kerrottuna useiden norjalaisten itsenäisyyspäivä menee. Varsinkin näin lapsiperheen näkökulmasta. Toki on paljon muitakin perinteitä, mistä kaikista en edes tiedä. Jossakin toisessa kunnassa juhlitaan eri lailla kun toisessa. Toiset syövät vähän eri lailla kun toiset ja jokaisella suvulla on ne omat perinteet, mitkä on aikojen saatossa kehittyneet. Mutta erityisesti juhlaan kuuluu iloinen mieli, yhtenäisyys ja kaikkien mukaan ottaminen. Ja juuri se tästä juhlasta tekee niin mahtavan.

Luonnossa 17 mai

Moni lähtee viettämään juhlapäivää myös luontoon. Retkeilemään tai vaeltamaan. Tämä on myös hieno tapa, koska juuri vuorilta, vuonoilta ja metsistä löytyy se kaunein Norja. Omasta mielestäni juuri siellä kaiken luonnollisen kauneuden ympäröimänä on helpoin sanoa: "Ja, vi elsker dette landet".

Muutama vuosi sitten kävin itsekin retkellä kyseisenä päivänä lapseni kanssa. Silloin en itse ollut oikein kartalla siitä, miten "syttende maita" vietetään. Vaimo oli töissä ja minä kotona lapseni kanssa. Lähdimme siis retkelle. Otimme mukaan herkkuja ja Norjan lipun. Ajattelin. Ettemme törmäisi muihin ihmisiin, mutta mitä vielä. Norjalaisia tuli vastaan poluilla tuon tuosta. Liput käsissään iloisesti toivottaen: "Gratulerer med dagen". Tajusin silloin, ettei ole yhtä ainutta oikeaa tapaa juhlia itsenäisyyttä. Kukin tekee sen tyylilleen sopivalla tavalla.


bottom of page