top of page

Miten kuksa tehdään?

Sain haasteen tuossa kevään korvilla Kotilieden Frutti Di Mutsi bloggaajalta tehdä hänelle 4 dl kuksa. No minähän tartuin oitis haasteeseen, sen koomin asiaa enempää ajattelematta. Vasta kun aloin veistelemään ja hahmottamaan kuinka suuri kuksan täytyy olla. Tajusin, että kuinka vaikea on tehdä juuri tietyn kokoinen kuksa. Piirtelin ja ääriviivoja ja ajattelin että otan "normaali" kuksan mittoihin pikkuisen lisää. Tähän mennessä tekemäni kuksat on olleet sen 2-3 dl kokoisia.

Aloin veistellä eräänä iltana pesää kuksaan. Ilta kului ja pesä suureni vauhdilla. Märkää ja tuoretta puuta on helppo kaivertaa kuksa koukulla. Lopulta ajattelin, että täytyypä käydä kokeilemassa sisällä kuksan tilavuutta. Josko se olisi sopiva. Pesä nimittäin näytti mielestäni aika sopivan kokoiselta. Menin sisälle ja kaadoin pesään 4 dl vettä. Vesi nousi piripintaan. Se oli siinä. Olin ällikällä lyöty, miten sattuikin osumaan kerralla kohdilleen.

Kuksan tekijän 17 porrasta

 1. Oikean laista puuta. Hommaa jostain tuoretta puuta. Tai vaihtoehtoisesti puuta, missä ei ole halkeamia. Puun tulee olla mielellään oksaton. Esimerkiksi koivu on hyvä kuksa puu. Paras on jos saat jostain käsiisi koivu pahkan. Pahkasta tehdään virallisesti se "oikea" kuksa.  

 2. Halkaise puu. Jos kyseessä on puu pölli. Poista puun kuori ensimmäiseksi. Sitten halkaise se kahtia, niin että tasaisesta sivusta tulee sen levyinen kun haluat kuksasi olevan. Sitten sommittele tasaiselle sivulle kuksan kokoa. 

 3. Merkitse kahvan kohta. Kun tiedät, minkä kokoisen kuksan haluat tehdä. Sahaa poikki juovat molemmin puolin pöllin tasaista sivua. Nämä juovat tulevat siihen kohtaan, mistä kuksan kahva alkaa.

 4. Halkaise tai sahaa kahva kapeammaksi. Jos puun syyt menevät kahvan mukaisesti voit halkaista kirveellä äsken sahattujen poikki juovien levyisesti. Varo että et ota enempää kuin mitä poikki juova on syvät. Koko puu voi tällöin haljeta. Voit myös sahata kahvan kapeammaksi.

 5. Piirrä kuksan malli. Lyijykynällä voit hahmotella miltä haluat kuksan näyttävän. Voit myös vetää suoran poikki viivan koko pöllin mittaisesti. Tämä helpottaa saamaan kuksasta symmetrisen.

 6. Sahaa ylijäämä palat pesän nurkista. Niin että kuksa alkaa näyttämään suurin piirtein pyöreältä. 

 7. Ala kaivaan. Ota lusikkapuukko käteen ja ala pyörittää kuksalle haluamasi kokoista pesää. 

 8. Muotoile kahva. Voit vuolla siitä karkeasti sellaisen kun sen haluat olevan. Hieno muotoilu tehdään lopuksi. 

 9. Muotoile kuksa. Vuole puukolla ulkoa päin kuksan pesä karkeasti pyöreäksi. voit käyttää myös pientä kirvestä.

 10. Keitä merisuola vedessä. Kun kuksa näyttää karkeasti kuksalta. Eli karkea työstö on valmis. Keitä kuksaa merisuola vedessä parisen tuntia. Merisuolaa tulee kattilalliseen vettä kuksan pesällisen verran.

 11. Kuivata kuksa hitaasti. Esimerkiksi voit käyttöä muovipussia, jonka suu aukon jätät raolleen. Voit lisätä pussin pohjalle halutessasi kuvia puulastuja. 

 12. Kuksa saa kuivua viikon verran muovipusissa. Halutessasi voit muotoilla puukolla kuksaa ja sen kahvaa kuivauksen aikana. 

 13. Hieno muotoile ja hio. Kun kuksa on kuivunut. Alkaa hieno työstö. Hio ja veistele kuksasta juuri sen mallinen kuin sen haluat olevan. Lopuksi hio kauttaaltaan hienolla hiomapapereilla, niin että se tuntuu miellyttävältä kädessä. 

 14. Käsittele parafiinilla. Kaada rättiin parafiiniöljyä ja levitä sitä koko kuksaan. Tärkein kohta on juomapesän reunat. Niihin tulee herkästi halkeamia. Parafiiniöljy estää halkeamisen syntymistä. 

 15. Kaada kuksaan kuumaa kahvia. Anna seisoa muutama minuutti. Kaada sitten kahvi pois. Kuuma kahvi avaa puun huokoset. 

 16. Kahvirasva käsittely. Kaada kuksaan märät vasta keitetyn kahvin porot. Hiero poroja pesässä useita minuutteja. Kaada porot pois. Voit pyyhkäistä rätillä kuksan puhtaaksi kaikista poroista. 

 17. Nyt kuksa on valmis käyttöön. Ensimmäisillä kerroilla kahvi tai tee maistuu melko vahvasti suolalta. Johtuen siitä suolakäsittelystä. Ajan myötä maku tasaantuu. Halutessasi voit myös poltto kirjoittaa kolvilla esimerkiksi nimesi kuksan kylkeen tai kahvaan. 

Huom! Tämä kyseinen kuksa on tehty koivu puusta. Paras mahdollinen kuksa materiaali on koivun pahka tai visakoivu. 

Työvälineet

Välttämättömimmät työkalut kuksan tekoon on kirves, saha, puukko ja lusikkapuukko (kuksakoukku). Hiomapaperista ja muista hiomatyökaluista on myös hyötyä loppuvaiheessa. Mutta periaatteessa voit myös veistellä kuksan pelkällä puukollakin, jos sinulla on puupalikka valmiina. Ei ole yhtä oikeanlaista tapaa kuksan tekoon. 

Kuksan käyttöohje:

 1. Käytä kuksaa säännöllisesti. Kuksa tykkään kun sitä käytetään.

 2. Pese kuksa ainoastaan vedellä. Älä koskaan käytä pesuainetta tai laita sitä tiskikoneeseen.

 3. Voit juoda ja syödä kuksasta mitä haluat. Muista vain käytön jälkeen huuhdella kuksa vedellä.

 4. Älä jätä juomaa seisomaan kuksaan päiväkausiksi.

Minulle on suuri ilo ja kunnia saada tehdä kuksa toiselle ihmisille. En ole mikään ammattilainen tekemään näitä. Mutta jokaisen valmistamani kuksan olen tehnyt koko sydämelläni. Siksi niistä on aina yhtä haikea luopua. Kun asetan kuksan laatikkoon ja vien sen postiin. Tulee joka ainut kerta yhtä tyhjä olo. Aivan kuin hyvästelisi hyvän ystävän. Se on vähän hassua ja ihmeellistä, mutta niin se vain on. Nämä ei ole minulle ainoastaan puisia kuppeja. Nämä ovat nimenomaan kuksia. Ja kuksa on silloin kuksa kun siinä on mukana valtavasti tunnetta, olkoon se vaikka muovinenkuppi.

Frutti Di Mutsin blogi

Minut löytää myös:

Instagramista

YouTubesta

Facebookista


bottom of page